Merak Ettikleriniz #1 – Olgunlaştırılmış Peynir ve Taze Peynir Arasındaki Farklar
Peynir reyonunu gezerken etiketlerde gördüğünüz Olgunlaştırılmış (Klasik) ve Taze (Kültürlü) ibarelerinin ne anlama geldiğini ve ne gibi farkları olduğunu biliyor musunuz?
(Kültürlü) Taze Beyaz Peynir üretiminde süt, yüksek sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu işlem nedeniyle sütün içindeki zararlı mikroorganizmaların yanı sıra, peynir yapımında gerekli olan faydalı mikroorganizmaların bir kısmı da ölür. Bu yüzden üretim sırasında peynir için gerekli olan bu organizmaların gelişimini sağlamak için “starter kültür” olarak adlandırılan “peynir kültürü” süte sonradan ilave edilir. Böylece hem peynir üretimi için gereken asidik gelişimi hem de istenilen peynir tadı elde edilir. Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir.
(Olgunlaştırılmış) Klasik Beyaz Peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır. Yeterli laktik asit gelişimi ve istenilen peynir tadının ve yapısının oluşumu belirlenen süreçlere göre değişkenlik gösterse de, minimum 3 ay olgunlaşması beklenir.